Başta kilo vermek üzere çeşitli sebeplerle uygulanan karbonhidrat veya protein ağırlıklı olarak yapılan beslenmeye verilen bir isimdir. Ancak bu tarz beslenme vücudumuzun genel besin ihtiyaçlarını karşılamadığı için sağlık açısından risk yaratan bir beslenme şeklidir. Vücudun tüm biyokimyasal mekanizmalarını denge içerisinde gerçekleştirebilmesinde besinlerden alacağı vitamin ve minerallerin dengesi son derece önemlidir. Ancak bu ihtiyacın aksine tek tip beslenme şeklinin tercih edilmesi, vücudun strese girmesine ve yağ kaybı yerine su ve kas kaybı yaşamasına yol açar. Bu sebeple de bir anda sanki kilo verme şeklinde ilk etapta tartıya yansıyan tablo kısa zamanda geri alınarak sağlıksız bir durumun oluşmasına da yol açar.
Vücudun ana besin kaynaklarından olan proteinin eksik alınması durumunda metabolizmanın zayıflaması ve beraberinde vücudun dengesinde bozulmaya meydana gelecektir. Genelde tek tip beslenmede gözden çıkarılan ana besin grubu karbonhidratlardır. Karbonhidratlar, kilo alımında tehlike yaratan besin grubu olarak görülse de enerji ihtiyacı açısından çok önemli besin grubunu oluşturmaktadır. Karbonhidrat açısından uzun süreli eksik beslenme ileriki dönemlerde tiroid hastalıklarının gelişmesine yol açacaktır. Sebze veya meyve açısından yapılan tek tip beslenme modelinde ise kansızlık ve hormon dengesizlikleri gibi farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olacaktır.
Diyette aldığımız tüm besin gruplarının dengeli olmaması durumunda karaciğer enzimlerinde bozulmalara ve böbrekleri de yorarak fonksiyon bozuklukları ortaya çıkacaktır.
Hiçbir zaman tek tip beslenme metodu ile hızlı kilo verilmesinin mümkün olamayacağı gibi immun sistemin dengesinde de bozulmaları beraberinde getirecek olması bağışıklık sistemini zayıflatacaktır.
Diyetle birlikte aldığımız sağlıklı yağlar, içeriğindeki likopen dolayısıyla antioksidan seviyesi yüksek olan domates ve domates ürünleri, meyve ve sebzenin günlük tüketilmesi çeşitli hastalıklara karşı da son derece koruyucu olacaktır. Omega-3 yağ asitlerince zengin balıkların diyetle alınması da genel sağlığı hem de cilt sağlığı açısından koruyucu etki gösterecektir. Siyah ve yeşil çay tüketiminin de kontrollü bir şekilde menüye katılması antioksidan özelliklerinden faydalanmak açısından destekleyici olacaktır.
Genel beslenme yaklaşımı olarak şeker ve şeker içeren besinler ve içeceklerden uzak durmak, ekmek dahil hamur işlerinden, glisemik indeksi yüksek gıdalardan, her türlü işlenmiş gıdalardan, konserve ürünlerden, margarin, ısı işlemi görmüş yağlar, mısır, pirinç, patates, hazır çorbalar, soslar ve mayoneze menülerinizde yer vermemeniz genel sağlığınızı destekleyici bir etki sağlayacaktır.
Unutmayın, beslenmenizde
gökkuşağı ilkesi ile dengeli bir şekilde hareket ettiğinizde ve beraberinde fiziksel aktivitelerinizi de bedeninizin ihtiyaçlarını gözeterek yaptığınızda sağlık sizinle olur. Sağlığınızı korumanın çoklu etkenlerin dengede olması gerektiği bir süreç olduğunu her zaman hatırlamanız dileğiyle.
Sağlıkla kalın.